QuiroRefugis

QuiroRefugis és el programa per al seguiment de ratpenats en refugis, incloent tan refugis naturals (coves, baumes, cavitats d’arbres, etc.) com en refugis artificials (mines, túnels, teulades, bordes, etc.). Es tracta d’un senzill protocol de seguiment amb l’objectiu de fer un seguiment de les poblacions de ratpenats, majoritàriament cavernícoles, que d’altra manera són molt difícils de detectar i per tant, fer-ne un seguiment. 

Mitjançant el seguiment de les poblacions de ratpenats en refugis podem extrapolar les tendències poblacionals d’aquestes espècies a gran escala, i prevenir així extincions locals deguts als efectes negatius de les activitats del ser humà sobre el paisatge. Depenent del tipus de refugi, aquest seguiment el pot realitzar des d’una persona sense cap tipus d’experiència, fins a un quiropteròleg amb anys d’experiència. Com sempre, des del Museu de Granollers oferim assessorment personalitzat  per part d'observadors més experimentats a través de la participació durant la realització d’altres transectes. Es realitzen 4 mostrejos a l'any, un per estació. I si es desitja, se'n poden fer rèpliques al llarg de la temporada.Metodologia

A qui s’adreça?

Depenent del tipus de refugi es necessiten voluntaris des d’un grau d’experiència molt alt (coves i mines complexes), un grau mig (colònies en bordes i golfes), fins a voluntaris sense cap tipus d’experiència (en refugis a les teulades d’edificis).

Recomanem que, en cas de detectar la presència d’un refugi ocupat et posis en contacte amb nosaltres i t’assessoris de la millor manera de col·laborar en el seguiment. Des del Museu de Granollers, com sempre, realitzem jornades de capacitació per aprendre a fer el seguiment i afavorir l’aprenentage del protocol. També oferim assessorament personalitzat en companyia d'observadors més experimentats a través de la participació en el seguiment d’altres refugis.

On puc fer el seguiment?

Només necessites conèixer algun refugi ocupat per ratpenats, sigui quin sigui. En aquest seguiment s’inclouen coves, mines, baumes, teulades, golfes, bordes, etc. En cas que no en coneixis cap, et podem posar en contacte amb altres voluntaris perquè puguis assistir a les seves sessions de recompte.

En què consisteix?

L’objectiu és molt simple: comptar el número d’individus de cada colònia any rere any. Durant el període de seguiment es recompten els ratpenats un cop per cada estació de l’any, per tal d’obtenir el nombre total d’individus per cada colònia i estudiar-ne la seva fenologia al llarg de l’any.

Com es duu a terme?

El mètode a seguir depen del tipus de refugi i pot ser molt variat:

-       Si es tracta d’una mina/cova/túnel/ simple o complexe SENSE possibilitat d’accedir-hi:

o    Mitjançant l’ús de càmares de grabació de vídeo amb infraroigs durant l’emergència + recompte digital visual a posteriori.

o    EXPERIÈNCIA: alta

§  Com ha de ser la gravació?

·         Ha de cobrir tota l’entrada del refugi

·         Ha de tenir molta potència de focus infraroigs evitar i cobrint totes les ombres potencials

·         Els cens ha de començar des d’abans de la posta de Sol fins ben acabada l’emergència (30’ sense detectar cap ratpenat).

·         Cal allunyar-se de l’entrada durant la gravació.

-       Si es tracta d’una mina/cova/túnel/golfes/borda simple AMB possibilitat d’accedir-hi i veure les pinyes de ratpenats:

o    Mitjançant fotografia: cal realitzar una fotografia vertical clara i àmplia amb flaish suau de totes les pinyes/ratpenats presents + recompte digital visual a posteriori.

o    EXPERIÈNCIA: mig

§  Com ha de ser la fotografia?

·         Ha de ser feta SEMPRE verticalment des de la part literalment inferior a la colònia, mai inclinada o des del costat!

·         Cal que s’utilitzi flaish o llum artifical suau per iluminar suaument els individus ique es puguin comptar però evitant destorbar-los.

·         LA fotografia ha d’estar feta a màxima resolució per poder-la ampliar després i realitzar censos acurats.

-       Si es tracta de ratpenats refugiats en teulades o altres refugis sense possibilitat de revisar l’interior:

o    Mitjançant observació directa de l’emergència de ratpenats al capvespre.

o    Espera i comptatge dels ratpenats que surten del refugi, amb ajuda de llanterna suau o detector.

o    EXPERIÈNCIA: baixa

§  Com ha de ser el cens?

·         Els cens ha de començar des d’abans de la posta de Sol fins ben acabada l’emergència (30’ sense detectar cap ratpenat).

·         Es recomana l’ús decomptadors manuals per no descomptar-se.

Quan s’ha de fer?

Cal realitzar un cens per cada estació de l’any: Hivern (gener-febrer) // Primavera (abril-maig) // Estiu (juliol-agost) // Tardor (octubre-novembre)

Els censos comencen sempre des de 1 hora després de pondre’s el sol, i solen durar entre 1 hora i 1:30, depenent de la la mida de la colònia.

Quin material necessito?

Depenent del tipus de refugi. Si coneixes algun refugi, el millor és contactar amb el Museu i assessora-te personalment. I si no en coneixes, truca’ns i et posarem en contacte amb voluntaris responsables de seguiments d’altres refugis.

Enviar i consultar els resultats

Des de l’aplicatiu web (www.quirorefugis.org) podràs accedir a les eines per dissenyar i donar d’alta el teu refugi, podràs enviar-nos les teves observacions, i també veure els resultats d’altres refugis de la xarxa. Els resultats s’han d’enviar abans de finals de cada estació.

Si t'animes a participar o vols afegir-te a alguna jornada de capacitació per conèixer millor el seguiment, no dubtis a contactar-nos! info@batmonitoring.org

Recursos

Jornades de capacitació

Periòdicament organitzem cursos de formació per donar a conèixer el seguiment, engrescar els voluntaris, i facilitar-los els coneixements necessaris per a dur a terme el protocol necessari. de totes maneres, sempre pots contactar amb nosaltres per acompanyar tècnics i professionals durant el seu treball de camp  per obtenir experiència de primera mà.

Recursos